Русия е в дъното на задълбочаващия се недостиг на доставки на

...
Русия е в дъното на задълбочаващия се недостиг на доставки на
Коментари Харесай

Москва има пръст в скока на газовите котировки

Русия е в дъното на задълбочаващия се недостиг на доставки на природен газ за Европа, качил цените на синьото гориво до най-високите им нива за последните 13 години. Това става тихомълком посредством ограничение на продажбите на спомагателни количества газ на потребителите, разясняват за " Файненшъл таймс "  корпоративни мениджъри и анализатори от сектора.

Износът на суровината по газопроводите от съветския държавен монополист " Газпром " до континентална Европа е паднал през 2021-а с жестоко една пета спрямо предпандемичните количества, макар внезапния напредък на търсенето и ниските газови запаси. Дисбалансът " спомага " за скока на цените на горивото до най-високите стойности от 2008-а и повишава енергийните разноски на семействата и бизнеса.

Този ценови напредък се случва в интервал на задълбочаваща се рецесия в връзките сред Русия и Запада. Последният случай е от 23 юни когато Москва заяви, че пограничните й военни елементи са стреляли предупредително срещу английски унищожител, навлязъл в съветски води в крайбрежието на Крим. Лондон отхвърля обвиняванията.  

Енергийни специалисти показват, че " Газпром " обслужва дълготрайните си контракти, само че не желае да усили предлагането на синьо гориво за Европа посредством по-преки ограничения, каквито са продажбите с незабавна доставка, като по този метод оказва напън върху пазара.  

Мениджър на немска енергийна компания е коментирал за " Файненшъл таймс ", че " Газпром " се пробва да усили до най-много облагите си при съществуващите сега " солени " цени, изпразнени газови складове и мощно търсене на полутечен газ в Азия. Което корпоративният водач дефинира като " опортюнизъм ". 

В публично изказване " Газпром " твърди, че газовите доставки дават отговор безусловно навръх поръчките на потребителите. И че доставените количества " се основават точно на тези поръчки, както и на опциите за оптимизация на портфейлния потенциал, възложен от преносните мрежи на компанията в обособените посоки ".

Според анализатори на международния инфорамционен водач в региона на химическата и петролна промишленост ICIS, държанието на " Газпром " по-скоро е ориентирано към поддръжка на цените и евентуално цели да окаже напън върху държавните управления от Европейския съюз да одобрят противоречивия газопровод " Северен поток 2 ". С други думи, съветският газов монополист на процедура споделя на Брюксел: " дайте ни зелена светлина за " Северен поток 2 " и ние ще ви дадем всичкия газ, който ви е необходим ". И никога няма да изпращаме спомагателни количества гориво през Украйна, с цел да разберете какво значи това за цените на едро в изискванията на дефицит на предложение.    

Газопроводът " Северен поток 2 " е подложен на непрекъснати стопански и правни наказания от Съединени американски щати и среща недоволство от източноевропейските страни, които настояват, че той ще усили съветското въздействие върху енергийните доставки на Стария континент. Освен това той минава непосредствено до Германия през Балтийско море, заобикаляйки Украйна, а нейната стопанска система е извънредно подвластна от таксите за пренос на горивото през територията й. 

Въпреки присъединението на Крим към Русия и поддръжката на Москва за украинските сепаратисти в Донбас, Берлин поддържа плана " Северен поток 2 " и би трябвало да благослови влизането му в употреба по-късно през тази година. Американският президент Джо Байдън се отхвърли от спомагателни наказания против оператора на тръбата. Съдбата й обаче надалеч не е ясна преди изборите в Германия през септември, които могат да усилят парламентарното наличие на Зелената партия - корав съперник на плана. Германия и Франция пък упорстват за нова тактика на Европейски Съюз за по-тесни връзки с Русия.

С други думи, " Газпром " въобще няма за какво да бърза да предлага непринудено спомагателни количества незаявен в дълготрайните контракти газ през Украйна. 

Естествено, позицията на съветския газов колос не е единствената причина за растящите цени на синьото гориво, показват анализатори.

Студената зима източи основна част от складираната в европейските складове суровина и ги смъкна до най-ниското им ниво за последните девет години. Препускащите цени на разрешителните за въглеродни излъчвания, които надвишиха 50 щ. $ за звук, пък подхранват растящото търсене на газ вместо на  въглища. В световен аспект газовите доставки също са мощно редуцирани поради по-големите количества полутечен газ за Азия. 

Русия обаче е считана за единствената страна с задоволително свободен индустриален потенциал да забави ценовия напредък на синьото гориво. Експерти от бранша показват, че лимитираните продажби на спот-пазара съставляват отклоняване от предходната процедура на " Газпром " да доставя толкоз газ колкото изискат потребителите. Те подозират, че съветската тактика еволюира по-скоро по посока на държанието на ОПЕК, с която Москва си сътрудничи от 2016-а за ръководство на петролните доставки и поддръжка на цените. 

Елена Бурмистрова - общоприет шеф по износа в " Газпром ", отхвърля да има смяна в корпоративната политика, само че признава, че е имало претенции за спомагателни количества газ. Тя разгласи още през май, че компанията ще " е в положение да задоволи спомагателното търсене " откакто газопроводът " Северен поток 2 " бъде пуснат в употреба. Което удостоверява съмненията на ICIS, че " Газпром " желае да се възползва от обстановката, с цел да реализира задачата си. И като резултат е предпочел да не взема решение казуса като пусне спомагателни количества синьо гориво през Украйна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР